Tekenbeet behandelen en teek verwijderen


De tekenbeet is berucht, want een tekenbeet kan de Ziekte van Lyme veroorzaken. Daarom hier informatie over de tekenbeet, het verwijderen van teken, het behandelen van een tekenbeet, en het voorkomen van de bijt van een teek.

Niet iedere teek is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Het gaat naar schatting om 1 op de 5 teken. Ook is daarmee de kans op besmetting geen 20 procent, maar 2 a 3 procent. Maar let op, hoe langer de teek blijft zitten hoe groter de kans op besmetting.

BELANGRIJK: Zorg er dus altijd voor dat je een tekentang bij je hebt. Kijk bij de top 5 van tekentangen voor een goede tekentang tegen een lage prijs.

De tekenbeet

Het ongeluk bij een geluk is dat de tekenbeet geen pijn doet. Dat lijkt niet erg, maar het betekent wel dat je er soms pas laat achterkomt dat je een tekenbeet hebt. Controleer dus altijd als je in het bos of in een tuin geweest bent.

De tekenbeet is zichtbaar als een klein rood vlekje. Dit is in de eerste dagen normaal, en betekent niet dat je besmet bent met de Ziekte van Lyme. Het is gewoon een insectenbeet.

Latere klachten tekenbeet

Als er later (binnen 3 maanden) een rode plek komt op de plaats van de beet is het wel noodzakelijk op de dokter te contacten. Soms kan de verdikking ook op een andere plek op het lichaam opduiken.

Voor die tijd is het niet mogelijk om op de ziekte van Lyme te testen, ook niet via een bloedtest.

De teek verwijderen

Het is belangrijk dat de teek zo snel mogelijk verwijderd wordt. Het beste doe je dat met een speciale tekentang (of tekenverwijderaar). Kijk hierboven voor de top 5 van deze tekentangen. Merk je pas na 24 uur de teek op, neem dan na het verwijderen van de teek contact op met de dokter.

Met een tekentang pak je de teek zo dicht mogelijk bij je huid beet en je trekt deze er zonder te draaien uit (belangrijk!). Daarna onsmet je het wondje om infectie te voorkopen.

Let op! Haal eerst de teek er uit en behandel het wondje daarna pas met alcohol, zeep of een ander ontsmettingsmiddel, anders vergroot je de kans op besmetting door Lyme alleen maar.


Voorkomen tekenbeet

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Geen teek is immers geen besmetting. Ga dus niet te bloot gekleed de natuur in en blijf op paden. In het struikgewas heb je zo een teek te pakken. Je kunt jezelf beschermen met DEET om jezelf onsmakelijk te maken voor teken (zie Voordelige Medicijnen in de rechterkolom voor goedkope aanbieders).

En controleer jezelf en kinderen altijd goed. Teken kunnen over het hele lichaam zitten.  Maar vooral zweetplekken als oksels, liezen, knieholtes, bilspleet en schaamstreek zijn populair bij teken. Kijk ook op het hoofd, in de nek (op de haargrens) en achter de oren.

Let er op dat een teek soms nauwelijks groter is dan een millimeter. Het kan dus alleen een heel klein zwart puntje zijn. Eenmaal volgezogen met bloed is de teek groter.